Οι ...διαχρονικές "μάγισσες του Σάλεμ"

Σχόλιο για την πρόσφατη επίθεση εναντίον του αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας Γ. Κόκκινου


*Κείμενο του Πάνου Δρακόπουλου (εκπαιδευτικού)



“Όσο άρμεγε ο γαλατάς την κατσίκα του,
εγώ κοίταζα γύρω μου,
προσέχοντας όμως κι αυτόν,
γιατί ποτέ δεν ξέρεις τί σου ξημερώνει.”


Άρης Αλεξάνδρου, “ΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ”, (σελ. 138)

Η “εθνικοπατριωτική” ρητορεία, που δεν αναγνωρίζει κανένα εχέγγυο αναγνωρισμένης επιστημοσύνης, κοινωνικής κι εκπαιδευτικής προσφοράς, έργου ανοιχτού στο δημόσιο και απροκατάληπτο διάλογο, βρήκε αρκούντως ελκυστικό στόχο για τον “παραθερισμό” της –καλοκαίρι γαρ: τον αναπληρωτή καθηγητή της Ιστορίας και της Διδακτικής της Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γιώργο Κόκκινο.

Τα λιβελογραφήματα, που προσφάτως δημοσιεύτηκαν στο “Πρώτο Θέμα της Κυριακής” υπό τους χαρακτηριστικούς του ύφους και του περιεχομένου τούς τίτλους “Η Ρεπούση του Αιγαίου” (5/7/2009, σελ. 44) και “Σάλος για τη ‘Ρεπούση του Αιγαίου’” (12/7/2009, σελ. 46), πέρα από το ότι δυσφημούν το έντυπο που τα ενσωματώνει στην ύλη του και τον δημοσιογράφο που τα υπογράφει, αναμοχλεύουν και αποσαφηνίζουν εκ νέου τις αιτίες εκείνες που στέρησαν από την ελληνική κοινωνία την ευκαιρία να αναστοχαστεί με νηφαλιότητα και πνευματικό θάρρος το παρελθόν της –έπειτα από την απόσυρση του από ορισμένες πλευρές προβληματικού βιβλίου της ΣΤ’ Δημοτικού, το οποίο είχε συνταχθεί από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ κα Μ. Ρεπούση και την επιστημονική της ομάδα.

Διότι: με την επιστροφή του παλαιότερου αντίστοιχου εγχειριδίου (πρώτης έκδοσής 1988 και αναθεώρησης 1997, παρακαλώ!), διαμιάς το πλήγμα της “ανιστόρητης ιστορίας” –που κόμιζε ως εκπαιδευτική πρόταση το αποσυρθέν βιβλίο σύμφωνα με τους πολέμιούς του– …επουλώθηκε! Η σχολική ιστορία διασώθηκε, το “όνειδος εις βάρος των παιδιών μας” βρήκε την έξοδο κινδύνου.

Ή μήπως όχι;

Ή μήπως και η διατύπωση ακόμη της αντίθετης κι ανεπιθύμητης “για μας” γνώμης, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων περί της Ιστορίας και της Διδακτικής της, συνιστούν απειλή για την οποία απαιτείται να συντονιστούν σειρήνες κινδύνου υψηλών ντεσιμπέλ;

Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα του κυριακάτικου “Πρώτου Θέματος” απάντησαν καταφατικά στο συγκεκριμένο καίριο ερώτημα για το πώς οφείλουμε να ομιλούμε δημοσίως για θέματα εκπαιδευτικής –συνεπώς και ιδεολογικής– αιχμής. Δυστυχώς.

Αντιμετωπίζοντας τον εκφραστή του αντίθετου “από μας” πόλου με τεχνάσματα και μηχανισμούς ρητορικής και κατασπίλωσης που παραπέμπουν όχι σε συνομιλητή ή έστω σε φορέα αντιπαράθεσης, αλλά σε μίαν σύγχρονη “μάγισσα του Σάλεμ”, εγκαταλείπουμε κάθε ελπίδα να διαπραγματευτούμε ακόμη και μία –θεμιτή, σπεύδω να διευκρινίσω– “σύγκρουση”, το γονιμότερο, μία σύνθεση ιδεών.

Ο μεσαιωνικών καταβολών ή και ομοειδών αποχρώσεων φόβος, δεν παράγει νέες ιδέες. Αφού τις εντοπίσει στον έξω περίγυρο, τις στοχοποιεί άμεσα, για να τις ποινικοποιήσει έπειτα χάριν της επιβίωσης του –χάριν της συντήρησης και της τελικής του επικράτησης.

Αυτό, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται στη λακωνική κοινή παρέμβασή μας από τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, τον Χάρη Παπακυριακού και την Κατερίνα Βασιλείου, στην εφημερίδα “Ροδιακή ” προσφάτως (15/7/2009): πως η ελευθερία του λόγου δεν είναι περιφραγμένη στα τάχα ενδεδειγμένα όρια του “ακαδημαϊκού ασύλου”. Είναι μέλημα και δικαίωμα. Ιδιωτικό, δημόσιο και γι’ αυτό πολλαπλά σεβαστό.



Συνπογράφουν οι εκπαιδευτικοί: Βασιλείου Κατερίνα, Δρακόπουλος Πάνος, Ζαρίντας Αντώνιος, Μακρόγιαννη Τσαμπίκα, Παπακυριακού Χαρίτων και Χριστοπούλου Κατερίνα.

.................................................................................
Σχετικές δημοσιεύσεις – Πηγές:

Μπελεγρής Ανδρέας, Η Ρεπούση του Αιγαίου, εφημερίδα Πρώτο Θέμα της Κυριακής 5/7/2009
Ματθαίου Σεβαστή, Σπανός Πέτρος, Ράπτης Νικόλαος, Καβαλιέρου Μαρία, Αδικείται κατάφορα από το δημοσίευμα ο καθηγητής Γ. Κόκκινος, εφημερίδα Ροδιακή 8/7/2009

Τρομοκρατικό το δημοσίευμα, Ανοιχτή επιστολή του Φρ. Καλαβάση και του ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ του Πα/μίου Αιγαίου, Ροδιακή 10/7/2009

Μπελεγρής Ανδρέας, Σάλος για τη “Ρεπούση του Αιγαίου”, εφημερίδα Πρώτο Θέμα της Κυριακής 12/7/2009

Παπακυριακού Χαρίτων, Δρακόπουλος Παναγιώτης, Βασιλείου Κατερίνα, Άδικη επίθεση κατά του καθηγητή Γ. Κόκκινου, εφημερίδα Ροδιακή 15/7/2009

Γουσέτης Διονύσης, Κολοβές ακαδημαϊκές ελευθερίες, εφημερίδα Καθημερινή 15/7/2009

Χαραμής Παύλος, “Λοβοτομή” στην εκπαίδευση, εφημερίδα Αυγή 16/7/2009
...........................................................................

Δημοσιεύθηκε σε διάφορες ελληνικές εφημερίδες και εκπαιδευτικές ιστοσελίδες και ιστολόγια.

Digi-digi template

Back to TOP