15 τανίες για παιδιά Δημοτικού


Azur et Asmar (Αζούρ και Ασμάρ)
100 λεπτά

ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Αζούρ, ο ξανθός γαλανομάτης γιος ενός ευγενούς κι ο Ασμάρ, με τα κατάμαυρα μάτια, ο μελαχρινός γιος της γκουβερνάντας μεγαλώνουν σαν αδέλφια μέχρι την ώρα που η μοίρα τα χωρίζει βάρβαρα. Ο Αζούρ, μαγεμένος από τις ιστορίες της γκουβερνάντας, για τη μυθική Πριγκίπισσα των Νεραϊδών, δεν θα ησυχάσει μέχρι να τη βρει. Χρόνια περνούν και τα ομογάλακτα αδέρφια, νέοι άντρες πια κι αντίζηλοι, ξεκινούν τη μεγάλη περιπέτεια για την ανακάλυψη της Μαγικής Χώρας. Για την κατάκτηση της καρδιάς της Νεράιδας...

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
Αδελφική φιλία. Συνεργασία. Αλτρουισμός.


Surf’s Up (Ώρα για σερφ)
85 λεπτά

ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Cody είναι ένας νεαρός πιγκουΐνος που ζει στο Shiverpool της μακρινής Ανταρκτικής. Η αλήθεια είναι ότι θεωρεί μονότονη και ανούσια τη ζωή του και η μόνη του διέξοδος είναι οι ώρες που αφιερώνει στο αγαπημένο του άθλημα το surfing. Κανείς δεν φαίνεται να συμμερίζεται την αγάπη του για το άθλημα και όλοι, ακόμα και η οικογένεια του τον θεωρούν λίγο βαρεμένο! Όταν ένας κυνηγός ταλέντων θα τον πάρει από το σπίτι του και τον μεταφέρει στο νησί Pen Gu ο Cody θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει σε όλους την αξία του σε έναν αγώνα αφιερωμένο στη μνήμη του ειδώλου του, μεγάλου σέρφερ στο παρελθόν, Big Z.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
Το κυνήγι κάποιου ονείρου. Η φιλία.


The Polar Express (Το πολικό εξπρές)
99 λεπτά

ΥΠΟΘΕΣΗ
Το να είσαι ένα μικρό αγόρι και να πιστεύεις στον Άη Βασίλη τη στιγμή που η οικογένειά σου και οι φίλοι σου επιμένουν ότι δεν υπάρχει, είναι κομματάκι δύσκολο, αν όχι αποκαρδιωτικό. Η ανταμοιβή όμως δε θα αργήσει να έρθει όταν την Παραμονή Χριστουγέννων, ένα τρένο περνάει από το σπίτι του μικρού αγοριού, για να τον πάει μαζί με άλλα παιδιά στον Βόρειο Πόλο για να συναντήσουν τον Άγιο Βασίλη αυτοπροσώπως.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
Το κυνήγι κάποιου ονείρου. Το να πιστεύεις στο θαύμα.



Happy Feet
108 λεπτά

ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο νεογέννητος Μαμπλ είναι διαφορετικός. Δεν μπορεί να τραγουδήσει όπως οι άλλοι πιγκουίνοι αλλά μπορεί να χορέψει. Όσο επαναστατικό κι αν φαίνεται αυτό στους γηραιότερους πιγκουίνους, η μητέρα του δέχεται την εκκεντρικότητά του. Ο πατέρας του έχει διαφορετική άποψη, αλλά πιστεύει πως η κατάσταση θα καλυτερέψει. Άλλωστε το είδος αυτό των αριστοκρατικών πιγκουίνων φημίζεται για τις ωραίες φωνές και όχι για τις χορευτικές ικανότητες. Ο Μαμπλ προσπαθεί να ενταχθεί κοινωνικά για να αρέσει στην καλλίφωνη Γκλόρια, όμως η διαφορετικότητά του αναγκάζει τον αρχιερέα να τον διώξει. Περιπλανώμενος βρίσκει μια φυλή πιγκουίνων που τον θαυμάζει για τις ικανότητές του.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
Διαφορετικότητα. Κοινωνικός αποκλεισμός.


Horton Hears a Who! (Χόρτον)
88 λεπτά

ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Horton, ένας ελέφαντας με αυτιά τόσο μεγάλα και δυνατά που μπορεί να ακούσει και τον παραμικρό θόρυβο! Είναι ο αγαπημένος δάσκαλος όλων στη ζούγκλα του Νούλ κι έχει καρδιά μικρού παιδιού. Η εξαιρετική του ακοή θα τον οδηγήσει σε μια συγκλονιστική ανακάλυψη όταν μια μέρα ακούει μια κραυγή να φωνάζει 'βοήθεια' από ένα μικρό κύμα σκόνης που περιπλανιέται στον αέρα. Ο Horton υποψιάζεται ότι ίσως υπάρχει ζωή σε αυτό το τόσο μικροσκοπικό κόσμο και προσπαθεί να βοηθήσει. Σε αυτόν το κύμα σκόνης που προσγειώθηκε σε ένα τριφύλλι, υπάρχει μια ολόκληρη πολιτεία, η Whoville, που κατοικείται από τους Whos οι οποίοι πηγαίνουν στο σχολείο, εργάζονται και ψωνίζουν. O καλός ελέφαντας θα γίνει φύλακας άγγελός τους, ενώ την ίδια στιγμή όσοι τον περιβάλλουν όμως πιστεύουν ότι έχει χάσει τα λογικά του, μιας και τον βλέπουν να μιλά με αόρατα μικροσκοπικά πλάσματα. Όμως ο Horton έχει σαν σύνθημα πως «τελικά, ένα άτομο είναι πάντα ένα άτομο, άσχετα πόσο μικρό».

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
Το να βοηθάς τον κόσμο. Αλτρουισμός.


Ratatouille (Ο Ρατατούης)
110 λεπτά

ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Remy είναι ένας καλοκάγαθος νεαρός αρουραίος που μεγαλώνει στην επαρχία μαζί με τον πατέρα του, τον αδερφό του Emile και τα υπόλοιπα μέλη της φυλής τους. Σαν αρχηγός, ο πατέρας του φροντίζει ώστε όλα τα μέλη της φυλής να έχουν καλές ποσότητες φαγητού. Το πρόβλημα είναι ότι ο Remy ενδιαφέρεται περισσότερο για την ποιότητα. Έχοντας έμφυτες ανεπτυγμένες γαστρονομικές ευαισθησίες, ο ονειροπόλος αρουραίος προτιμά να πειραματίζεται με νέες γεύσεις που θα ικανοποιήσουν τον εκλεπτυσμένο ουρανίσκο του και να παρακολουθεί κρυφά στην τηλεόραση την εκπομπή του διάσημου σεφ Gusteau. Όταν μια συμφορά θα τον χωρίσει απ' την οικογένειά του και θα τον φέρει στο Παρίσι, ο Remy βρίσκει την ευκαιρία να κυνηγήσει τ' όνειρό του και να δημιουργήσει γκουρμέ αριστουργήματα, τρυπώνοντας στο εστιατόριο του Gusteau. Σύμμαχός του σ' αυτή την περιπέτεια θα χριστεί ο ατσούμπαλος και αφηρημένος λατζέρης Linguini.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
Το να αγωνίζεσαι για τα όνειρά σου.


The ant bully (Μυρμηγκοϊστορίες)
88 λεπτά

ΥΠΟΘΕΣΗ
Όταν είσαι μικροσκοπικός όπως ένα μυρμήγκι, ο κόσμος είναι τεράστιος και η περιπέτεια ακόμα μεγαλύτερη! Αυτό διδάχθηκε ο μικρός Λουκάς όταν αποφάσισε να τα βάλει με μερικά «ακίνδυνα» μυρμήγκια. Εκείνα απάντησαν με ένα μυστικό φίλτρο που τον συρρίκνωσε στο μέγεθός τους... και μετέτρεψε μια μυρμηγκοφωλιά σε ένα βουνό περιπέτειας.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
Εκφοβισμός. Ο αγώνας των μικρών και αδυνάτων για επιβίωση.


Spirit: Stallion of the Cimarron (Σπίριτ: Το άγριο άλογο)
83 λεπτά

ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Σπίριτ είναι ένα άγριο άλογο που μεγαλώνει στα λιβάδια της Αμερικής αλλά κάποια στιγμή αιχμαλωτίζεται από τους Αμερικανούς στρατιώτες για να «υπηρετήσει» στο ιππικό. Έτσι, ο Σπίριτ ξεκινάει μια θεαματική περιπέτεια για να αποκτήσει ξανά την ελευθερία του και να βοηθήσει την πατρίδα του. Φίλος του σ’ αυτή την προσπάθεια ένα νεαρός Ινδιάνος της φυλής των Σιού.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
Φιλία και ελευθερία.


La Marche de l`Empereur (Το ταξίδι του αυτοκράτορα)
80 λεπτά

ΥΠΟΘΕΣΗ
Ντοκιμαντέρ. Ο χειμώνας στην παγωμένη Ανταρκτική φτάνει και όπως συμβαίνει κάθε χρόνο αυτή την εποχή, οι αυτοκρατορικοί πιγκουΐνοι, το μοναδικό ζώο που αντέχει να ζήσει στις πολικές θερμοκρασίες, παίρνει τον δρόμο για τις θερμότερες περιοχές προκειμένου να ξεχειμωνιάσει. Ένα ταξίδι επιβίωσης που επαναλαμβάνεται χρόνο με τον χρόνο, με μοναδικό σκοπό την ενστικτώδη συνέχιση του είδους…

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
Η αποθέωση της φύσης και της ζωής.


Finding Nemo (Ψάχνοντας το Νέμο)
100 λεπτά

ΥΠΟΘΕΣΗ
O Nemo είναι ένα νεαρό ψάρι κλόουν (clown fish) που ζει με τον πατέρα του Marlin σε μια μικρή και ασφαλή γωνία της απέραντης θάλασσας. Μετά το χαμό της μητέρας του Nemo, ο Marlin είναι υπερπροστατευτικός φροντίζοντας να μην εκτίθεται σε κινδύνους ο γιος του. Τα πράγματα όμως θα δυσκολέψουν όταν ο Nemo θα πρέπει να γραφτεί, όπως όλα τα ψάρια της ηλικίας του, στο σχολείο της θάλασσας. Εκεί θα γνωρίσει και άλλα μικρά ψάρια και θα αρχίσει η κοινωνική του ζωή. Σιγά σιγά ο μικρός Nemo θα αρχίσει να ξεθαρρεύει και να εξερευνά τη θάλασσα, αλλά μια απροσεξία θα τον οδηγήσει στο ενυδρείο ενός οδοντιάτρου στο Σίδνευ. Ο απελπισμένος Marlin θα ξεκινήσει ένα μακρύ ταξίδι για να βρει και να σώσει το γιο του. Στο δρόμο του θα συναντήσει μια πολύτιμη βοηθό, την Dory, το πιο καλόκαρδο αλλά και το πιο αφηρημένο ψάρι του πλανήτη.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
Αναζήτηση. Κυνήγι ονείρου.


Shrek 1 (Σρεκ 1)
90 λεπτά

ΥΠΟΘΕΣΗ
Ποιος είπε πως για να λυθούν τα μάγια μίας όμορφης πριγκίπισσας χρειάζεται κι ένας πρίγκιπας; Ποιος είπε πως οι πριγκίπισσες είναι πάντα όμορφες, ανυπεράσπιστες και οι δράκοι αρσενικοί; Ποιος μίλησε για ψηλούς μελαχρινούς γενναίους ιππότες; Ναι βέβαια όλα τα παραμύθια έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά…όλα εκτός από το Shrek. Ο Shrek αποτελεί την εξαίρεση. Είναι ένας πράσινος δράκος με παράξενα αυτιά, που ζει μια σχεδόν φυσιολογική ζωή. Δεν είναι από τη φύση του τρομακτικός και συμβιώνει με τα υπόλοιπα ζώα του δάσους. Τοποθετεί στα όρια του δάσους του πινακίδες για να αποθαρρύνει τους όποιους επισκέπτες και προσπαθεί να τρομοκρατεί τους χωρικούς που τον επισκέπτονται με βίαιες διαθέσεις. Ο παθητικός του χαρακτήρας θα χρειαστεί να ανατραπεί όταν ο Lord Faraqaad που κυβερνά το γειτονικό Duloc παίρνει μια δυσμενή απόφαση. Ο μόνος τρόπος για να μην την υλοποιήσει είναι να καταφέρει ο Shrek να απελευθερώσει την πριγκίπισσα Fiona από ένα ψηλό πύργο όπου τη φυλάει ένας δράκος που από το στόμα του βγάζουν φωτιές.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
Διαφορετικότητα. Αγάπη. Αγώνας για το όνειρο.


Impy’s island (Ίμπυ το Δεινοσαυράκι)
76 λεπτά

ΥΠΟΘΕΣΗ
Κάπου στη μέση του ωκεανού, υπάρχει ένα πανέμορφο ηφαιστειογενές νησί με το όνομα Τιτίγου. Εκεί, ο Πινγκ ο πιγκουίνος, ο Μόντι η σαύρα, ο Σου το εξωτικό πουλί και ο Σόλομον ο θαλάσσιος ελέφαντας, πηγαίνουν στο σχολείο των θαλάσσιων ζώων που διευθύνει ο επιστήμονας Οράτιο Τίμπερτον. Όλα κυλούν ήρεμα και ειδυλλιακά στο νησί, μέχρι που μια μέρα ένας αναπάντεχος επισκέπτης θα κάνει την επίσκεψή του από τη θάλασσα, πάνω σε ένα παγόβουνο. Ένα προϊστορικό αυγό, από το οποίο θα βγει ένα γλυκύτατο δεινοσαυράκι, ο Ίμπυ. Σύντομα όλοι θα αγαπήσουν τον νέο κάτοικο του νησιού και θα βάλουν τα δυνατά τους για να τον προστατέψουν από τον κακό Βασιλιά Πούμπονελ, που θέλει να τον απαγάγει για να τον προσθέσει στη συλλογή του!

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
Αγάπη και φροντίδα. Φιλία.


Brother Bear (Ο aδελφός μου ο aρκούδος)
85 λεπτά

ΥΠΟΘΕΣΗ
Πολλά χρόνια πριν, όταν οι λευκοί δεν είχαν ακόμα εισβάλλει στο Νέο Κόσμο, ένα μικρό, ατίθασο αγόρι μεταμορφώνεται μυστηριωδώς σε αρκούδα. Μη έχοντας άλλη λύση και προσπαθώντας να ανακτήσει την ανθρώπινη μορφή του, αναγκάζεται να δει τον κόσμο μέσα από άλλα μάτια και να γνωρίσει μια διαφορετική ζωή που δεν είχε φανταστεί ποτέ. Με τη νέα του μορφή, ο Κενάι θα γνωρίσει ένα μικρό αρκουδάκι, τον Κόντα, που θα τον μυήσει στα μυστικά του δάσους αλλά και θα του δώσει πολύτιμα μαθήματα ζωής. Μαζί του ο Κενάι θα ανακαλύψει πόσο σημαντικό είναι να αγαπάς, να νοιάζεσαι και να φροντίζεις κάποιον, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το μικρό σου αδελφό!

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
Η αγάπη και η φροντίδα. Η μαγεία της φύσης.


Ice Age 2: The Meltdown (Η εποχή των παγετώνων 2: Η απόψυξη)
90 λεπτά

ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο καιρός του παγετώνα τελειώνει και οι παγωμένοι ήρωες επιστρέφουν σε μια περιπέτεια δράσης μέσα σε ένα παράδεισο από πάρκα νερού. Ο Manny το μαμούθ, ο Sid o βραδύνους και ο Diego o εποχιακός τίγρης επιστρέφουν και αντιλαμβάνονται πως τα λιωμένα τοπία απειλούν να καταστρέψουν την κοιλάδα τους και να την πλημμυρίσουν. Με την βοήθεια του αγαπητού σε όλους σκίουρου, Scrat, που θα τους βοηθήσει να περάσουν απέναντι στην ασφαλή κοιλάδα. Ο Scrat, θα σκάψει, θα κολυμπήσει, θα στριφογυρίσει σε μια ατελείωτη προσπάθεια να μαζέψει βελανίδια. Σε αυτήν την προσπάθεια, θα υπηρετήσει τον ασυνείδητο ηρώα για να σώσει την κοιλάδα από μια καταστροφική πλημμύρα.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
Οικολογική καταστροφή.


Bambi 2 (Μπάμπι 2, Ο πρίγκιπας του δάσους)
70 λεπτά

ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Bambi το ελαφάκι νιώθει έντονη την απουσία της μητέρας του, ενώ με τον πατέρα του, τον πρίγκιπα του δάσους, δεν έχει πολύ καλή σχέση. Τα αισθήματά του θα αλλάξουν όταν ο πατέρας του θα τον σώσει από έναν κυνηγό και με αυτή την αφορμή η σχέση τους θα αλλάξει και θα αρχίσουν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
Οι σχέσεις των γονιών με τα παιδιά τους.

1 σχόλια:

Ανώνυμος 24 Οκτωβρίου 2012 στις 9:33 μ.μ.  

Για παιδιά δημοτικού και όχι μόνο...
ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΑΘΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ

του Δημήτρη Σπύρου
με τους Παντελή Τριβιζά, Βασίλη Κoλoβό, Δήμητρα Χατoύπη, Αμαλία Γκιζά, Δημήτρη Σπύρoυ, Κωστoύλα Τσέλιoυ
Υπόθεση: «Ψύλλος» είναι o τίτλος μιας χειρόγραφης εφημεριδoύλας, που συντάσσει και εκδίδει ένας δωδεκάχρονος μαθητής, σ’ ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Ολυμπίας, o Ηλίας Σειλαϊδής.
«Ψύλλος» είναι όμως κι o ίδιος o μικρός Ηλίας, γιατί είναι τόσο πολύ ταυτισμένος με την εφημερίδα του, ώστε κανείς πια δεν τον φωνάζει με το πραγματικό του όνομα!
Κι όπως γράφει o ίδιος σ’ ένα φύλλο της εφημερίδας του.
Στο παρακάτω, μεσω διαδικτύου, μπορεις να δεις την ταινία.
http://www.youtube.com/watch?v=mw0TYUL28YI

Digi-digi template

Back to TOP